woensdag 17 april 2013

Angst voor succes

De titel klinkt tegenstrijdig. Het is toch juist leuk om succesvol te zijn? Dat willen we toch allemaal? Eigenlijk ben ik er pas sinds kort achter dat juist mijn angst om mezelf te laten zien, mij behoorlijk in de weg zit. Het is al een hele overwinning dat ik er nota bene een blog over schrijf. 

Mijn eigen webshop
In 2006 had ik het idee om een eigen webshop te starten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik was heel enthousiast en ging heerlijk onbevangen aan de slag. Ik liet me door niets of niemand tegenhouden. En al snel had ik een mooie webshop, het alleenrecht op de online verkoop van een nieuw Deens merk en mijn eerste bestellingen binnen. Ik weet nog  heel goed dat de eerste bestelling binnenkwam. Ik was zo trots. En bovendien kwam de bestelling van iemand die ik niet kende, dat maakte het extra leuk. Ik was druk bezig met mijn eigen online magazine, ik stuurde nieuwsbrieven en had een behoorlijke mailinglijst voor mijn VIP-club. Dat klinkt als een success story zou  je zeggen.

Onzeker
Echter ging niet alles van een leien dakje. Ik kreeg vaak nee te horen van leveranciers. Veel merken wilden niet online worden verkocht. Het bijhouden van de administratie, pakketjes inpakken en facturen sturen viel me ontzettend tegen. En ik voelde me onzeker, was de modewereld wel mijn thuis?  Wie dacht ik wel dat ik was? Zo’n meisje met een zachte G op inkoop in Amsterdam? En wat wist ik er nu eigenlijk van?

Cosmopolitan
Tot ik in de supermarkt kwam en mijn gebruikelijke stop bij het tijdschriftenschap maakte. Ik pakte de Cosmopolitan. En wat bleek, ik stond er in met een klein artikel. Mijn webshop stond in Cosmopolitan zonder dat ik er iets aan had gedaan. Ik was trots en blij.  Niet veel later maakte mijn trots plaats voor angst. Ik had het gevoel dat ik me niet meer kon verschuilen achter mijn computer. Stel je voor dat mijn webshop een succes zou worden? En de wereld zou weten dat het mijn succes was? Mijn angst om mezelf te laten zien was zo groot dat ik ermee stopte.

Inzicht in angst
Onlangs wees coach Sylvia van Meel mij op dit gedicht:

Licht
Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zouden zijn.
Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meeste vrezen.
We vragen onszelf af "wie ben ik wel dat ik briljant,
schitterend, begaafd of geweldig zou zijn?"
Maar – waarom zou je dat niet zijn?
Je bent een kind van God!
Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden.
Er is niets verheffends aan als de mensen om je heen
hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.
We zijn geboren om de glorie van God die in ons is te openbaren.
Die glorie is niet slechts in enkelen,
maar in ieder mens aanwezig.
En als wij ons licht laten schijnen,
schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.
Als wij van onze angst bevrijd zijn,
zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.

Van Marianne Williamson uit haar boek ‘A Return to Love’

Het gedicht zegt alles. De angst voor succes is het licht in ons wat we vrezen. Het betekent voor mij dat het tijd is mezelf te laten zien.

2 opmerkingen:

 1. Gaaf, Gwyneth!
  Succes met je nieuwe plan. Je brengt ook mij weer op ideeën :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! En dan maak je mij natuurlijk wel nieuwsgierig naar jouw ideeën. Daar hoor ik vast nog meer over...

   Verwijderen